04 Kasım 2023 09:53
Millî Eğitim Bakanlığınca, Türk mutfağını en iyi şekilde sunarak uluslararası alanda çok daha ileriye taşınması amacıyla gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesi açılıyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi alanında eğitim verilecek lisenin açılması için aralarında Danilo Zanna, Cüneyt Asan, Ramazan Bingöl, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz gibi gastronomi alanında şef, akademisyen, restoran kurucuları ve STK temsilcilerinin bulunduğu isimlerle istişare toplantısında bir araya geldi.
Gastronomi lisesi buluşmasına Ömür Akkor, Zeki Saygı, Ramazan Bingöl, Cüneyt Asan, Nuri Develi, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz, Nevin Halıcı, Kaya Demirer, Serkan Aksoy, Danilo Zanna, Selim Yeşilpınar ve Umut Karakuş katıldı.
Gastronomi alanında daha önce sadece mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri alanı ile gastronomi uygulama atölyelerinde eğitimler verilerken Türk mutfağını hem Türkiye'de hem dünyada en iyi şekilde tanıtacak eğitimlerin verileceği gastronomi lisesi İstanbul'da açılması planlanıyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, toplantıda yaptığı konuşmada geleneksel Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için sadece gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesini açacaklarını kaydetti.
Bakan Yusuf Tekin, gastronomi lisesiyle âdeta şifa kaynağı olan "annelerimizin reçeteleri" niteliğini taşıyan ve Türk yemek kültürüne özgü yemekleri dünya mutfakları içinde önemli bir noktaya taşımak istediklerini söyledi.
Gastronomi lisesinin açılmasıyla bu alanda önemli bir eksikliği daha gidereceklerini ifade eden Tekin, bu yaz tatilinde örgün öğretimdeki öğrenciler için görgü ve nezaket kuralları dersini seçmeli olarak koyduklarını belirterek "Her milletin kendine özgü bir mutfağı, mutfak sanatı vardır. Türk mutfağı da kendine özgüdür. Bu bağlamda Türk mutfağı denildiğinde de Türk insanının beslenme biçimi ve yeme içmesi, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, sofra adabı, damak tadı gibi unsurlar akla gelir. Gastronomi lisesi açarak hem örgün ve yaygın eğitim kurslarında bir literatür oluşturmak hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirelim istiyoruz. Buralarda gördüğümüz lüzum üzerine böyle bir girişimde bulunuyoruz." dedi.
Mesleki eğitim alanında daha önce sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektörün ihtiyaçlarıyla örtüşecek şekilde gerekli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Tekin, bu kapsamda proje okullarını ve spor liseleri gibi tematik liseler hayata geçirdiklerini söyledi.
Toplantıya katılan şefler, sektör tedarikçileri, akademisyen, restoran kurucuları, girişimciler, STK temsilcileri de tek tek söz alarak bu ilk adımı birlikte atmaktan duydukları memnuniyeti ifade edip bu alandaki tecrübelerini paylaşarak çeşitli önerilerde bulundular.
İlgili Fotoğraflar
Güncel Haberler
BAKAN TEKİN: TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ, "KENDİMİZE ÖZGÜ" BİR MODEL OLDU
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Avrasya Bir Vakfının Cumartesi Konferanslarına katılarak burada bir konuşma yaptı.
12 Ekim 2024 20:37
OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "TÜRK ÇEYİZ GELENEĞİ", BELGRAD'DA TANITILDI
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olgunlaşma enstitülerince düzenlenen "Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir [...]
12 Ekim 2024 11:40
BAKAN YUSUF TEKİN İSTANBUL'DA İNÖNÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNİ ZİYARET ETTİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek öğretmen ve [...]
11 Ekim 2024 17:37
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU TEKLİFİ, TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
10 Ekim 2024 22:28