Tekin: Dünya çocuklarını, insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetiştirmek gerekiyor  
Tekin: Dünya çocuklarını, insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetiştirmek gerekiyor

Tekin: Dünya çocuklarını, insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetiştirmek gerekiyor

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin, "Kriz anlarında, krizin etkisinin minimize edilmesinin önemli koşullarından birisi, gelecek kuşakların, dünya çocuklarının insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetişmelerini temin etmek." dedi.

Tekin: Dünya çocuklarını, insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetiştirmek gerekiyor

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve AB fonlarıyla finanse edilen "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunu Destekleme Projesi"nin açılışı dolayısıyla Ankara´da tören düzenlendi. Müsteşar Tekin, burada yaptığı konuşmada, kent devletlerinden imparatorluklara ve modern ulus devletlere geçerken devlet algısında yaşanan kırılmaların, bugün de devam ettiğini söyledi.

 

Dünyada siyasi iktidar algısında da kırılma ve değişikliklerin yaşandığını belirten Tekin, dünyanın her yerinde bu konudaki teorik tartışmaların farklı boyutlarla sürdüğünü dile getirdi. Bu değişimin demokrasi kültürünün geliştiği Batılı ülkelerde de yaşandığını anlatan Tekin, şöyle konuştu: "Dünyada siyasi iktidar ve devlet kavramındaki kırılma, belli aralıklarla kendini hissettirecek. Önemli olan bu teorik kırılmaların ve dönüşümlerin yaşandığı anlarda insanlığın bundan zarar görmemesi. Maalesef bu dönüşüm esnasında insan hakları ve insanlığın sahip olduğu tüm ortak miras ayaklar altına alınıyor ve çok ciddi zarar görüyor. Bu zararın görülmemesi için ve minimum düzeyde yaşanabilmesi için o dönüşüm yaşanırken, bizler insanlar olarak hepimize ait ortak mirası korumak için hep birlikte mücadele etmek durumundayız. Bu çok da övünülecek bir şey değil. Bu, insan olmamızın, insanlığın ortak değerlerine sahip çıkmamızın doğal bir gereği. Bunu yapmakla mükellefiz. Yapmazsak insanlık ortak değerlerini kaybedecek. Yapmazsak hepimiz kaybedeceğiz."

Dünyanın her yerinde insanlığın ortak değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirten Tekin, "Kriz anlarında, krizin etkisinin minimize edilmesinin önemli koşullarından birisi, gelecek kuşakların, dünya çocuklarının insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetişmelerini temin etmek. Bunun yolu da bu toplantımıza vesile olan ve sıkıntı yaşayan Suriyeli çocukların eğitim sistemine entegrasyonu örneğinde olduğu gibi gelecek kuşakların eğitilmesinden geçiyor." dedi. Tekin, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

"Türkiye doğunun batısı, batının doğusudur"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 2011´den bu yana Suriyelilerin entegrasyonuyla ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Daha önceki toplantılardaki gözlemlerini aktaran Güllüoğlu, "Avrupa açısından göç krizi ne zaman başladı? 2015´de Türkiye üzerinden daha fazla Suriyelinin Yunanistan´a geçtiği gün mü başladı? Yoksa Suriyelilerin Türkiye´ye girdiği gün mü başladı? Bunu şöyle konumlandırıyorum. Türkiye doğunun batısıdır, batının doğusudur." ifadelerini kullandı.

 

Toplantıda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Haydar Şahin, projenin Direktör Yardımcısı Dr. Taner Aşçı da konuşma yaptı.

 

24 ay süreli proje 23 ilde uygulanacak

Projeyle, geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye´de eğitime erişimi hedefleniyor. 24 ay sürdürülecek proje, 23 ilde uygulanacak. Proje kapsamında 390 bin Suriyeli çocuk Türkçe eğitimi alacak. Bu çerçevede 5 bin 496 öğretmen istihdam edilirken, Suriyeli çocuklara Arapça ve telafi eğitimleri de verilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.