Millî Eğitim Bakanlığı, 67 ülkede 511 alanda 1500 lisansüstü bursu verecek  
Millî Eğitim Bakanlığı, 67 ülkede 511 alanda 1500 lisansüstü bursu verecek

Millî Eğitim Bakanlığı, 67 ülkede 511 alanda 1500 lisansüstü bursu verecek

Millî Eğitim Bakanlığı, bu yıl resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek üzere yurtdışına bin 500 öğrenci gönderecek.   Şu anda 23 farklı ülkede verilen burslar, bu yıl 67 ülkede verilecek

Millî Eğitim Bakanlığı, 67 ülkede 511 alanda 1500 lisansüstü bursu verecek

Millî Eğitim Bakanlığı, bu yıl resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için 67 ülkeye 511 alanda, bin 500 öğrenci gönderecek.

 

Millî Eğitim Bakanlığı, Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) sınavıyla üniversiteler ile farklı kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek için resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek üzere yurtdışına bu yıl bin 500 öğrenci gönderecek.

 

Öğrenciler, yurtdışında yüksek lisans veya doktora öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra üniversitelerde öğretim üyesi, bakanlıkta uzman ve diğer kamu kurumlarında ilan edilen kadrolara atanacak.

 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, 1929´dan itibaren üniversitelerin ve kamu kurumlarının uzman eleman ihtiyacını karşılamak üzere yurtdışına burslu öğrenci gönderiliyor. Başlangıcından bugüne burslardan yaklaşık 14 bin öğrenci yararlandı.

 

Bakanlık bu yıl gidilecek ülke sayısını da artırdı. Şu anda 23 farklı ülkede 2 bin 695 öğrenci Millî Eğitim Bakanlığı burslusu olarak yüksek lisans ve doktora öğrenimini sürdürüyor. Daha önceki yıllarda öğrenci gönderilen ABD, Avustralya, Batı Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Kanada, Japonya ve Güney Kore´ye gibi ülkelere ek olarak 2015 YLSY kapsamında Arjantin, Azerbaycan, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İzlanda, Kolombiya, Macaristan, Malezya, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Singapur, Tunus, Yeni Zelanda ve Yunanistan´ın da aralarında bulunduğu 67 ülkeye öğrenci gönderilmesi planlanıyor.

 

511 alandan başvuru alınacak

Daha önceki yıllarda sadece sınırlı sayıda bölüm mezunlarının başvurduğu burslara, bu yıl çok farklı lisans alanlarından da başvuru alınacak. Bakanlık, 2015 YLSY çalışmaları kapsamında, ÖSYM´nin lisans programları tablosundaki 985 lisans alanı taradı ve ilan edilen burs kontenjanlarına 416 farklı lisans alanından mezun olanların başvurabilmesini sağladı.

 

Bu çerçevede, YLSY kapsamında 511 lisansüstü öğrenim alanında burs tahsis edilecek. Bu alanlardan bazıları şöyle:

"Mimarlık, psikoloji, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hukuk, kriminoloji, özel yetenekliler eğitimi, yabancı dil olarak ingilizce eğitimi (TEFL / TESOL), bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, hemşirelik, malzeme mühendisliği, insansız sistemler, nanobiyoteknolojik güdümlü ilaçlar, yazılım mühendisliği, telekomünikasyon, görme engelliler eğitimi, havacılık ve uzay, insan beyni ve nörobilim, beslenme ve diyetetik, robotlar ve akıllı sistemler, savunma sanayi teknolojileri, nükleer teknoloji, eğitim teknolojileri, dil ve edebiyat eğitimi, ülke veya bölge çalışmaları, ulaştırma mühendisliği, proje döngüsü yönetim sistemi, inşaat mühendisliği, eğitimde ölçme ve değerlendirme, okul öncesi eğitimi, makine mühendisliği, doku mühendisliği, anatomi, akıllı ulaşım sistemleri, biyomedikal, iç mimarlık ve çevre tasarımı, sinema televizyon, nükleer enerji mühendisliği, genetik,  müzik eğitimi, gıda mikrobiyolojisi, bilgi güvenliği, siber güvenlik, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, uluslararası ticaret ve finansman, petrol ekonomisi, küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler, enerji tesisleri, hidrojen ve yakıt pilleri, sinir bilimleri, su güvenliği, uluslararası ilişkiler, yönetim bilimi, haberleşme, endüstri ürünleri tasarımı, Rus dili ve edebiyatı, eski Yunan edebiyatı, topoloji, optik mühendisliği, akustik, gıda mühendisliği."

 

Eğitim uzmanlığı için 100 öğrenciye burs sağlanacak

Millî Eğitim Bakanlığı, 2013´ten bu yana bakanlıkta, eğitim uzmanı olarak çalışmak üzere de yurt dışına öğrenci göndermeye başlamıştı. Bakanlık, bu yıl da yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı doğrultusunda, doktora eğitimi sonrasında Bakanlıkta, uzman olarak çalışmak üzere, 100 öğrenciye burs verecek. Bu kapsamda, eğitim teknolojileri, yetenekli öğrenciler eğitimi tarih eğitimi gibi alanlarda doktora öğrenimi görmek amacıyla yurt dışına öğrenci gönderilecek. Bakanlık ve eğitim fakültelerinde görev yapmak üzere gönderilecekler de dahil olmak üzere bu yıl eğitim fakültesi mezunlarının başvurabileceği 308 kontenjan bulunuyor.

 

Ülke veya bölge çalışmaları

Bakanlık Türkiye´nin uluslararası vizyonu ışığında stratejik öneme sahip ülke  veya bölge çalışma alanları belirleyerek, öğrencilerin bu alanlarda da öğrenim görmelerini amaçlıyor.

 

Bu kapsamda ise bu yıl Afrika Çalışmaları, Asya Pasifik Çalışmaları, Avrasya Çalışmaları, Balkan Çalışmaları, Çin Çalışmaları, Doğu Avrupa/Slav Çalışmaları Hindistan Çalışmaları, İran Çalışmaları, İskandinav Çalışmaları, Japonya Çalışmaları, Latin Amerika Çalışmaları, Orta Doğu Çalışmaları, Rusya Çalışmaları ve Uzak Doğu Çalışmaları alanlarında 80 burs verilecek. Bu alandaki burslara siyaset bilimi, iktisat, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, tarih, antropoloji gibi alanlardan mezunlar başvurabilecek.

Bu şekilde ülke ve bölge çalışmaları alanındaki bursiyerlerin doğrudan ilgili ülkeye gönderilerek eğitim almaları ve o ülkeler üzerine uzmanlaşması amaçlanıyor.

 

Yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek üzere tercih yapacak adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle yapacak. Başvuru tarihleri bu hafta Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünün "http://yyegm.meb.gov.tr" ve ÖSYM´nin "http://www.osym.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.