İmam hatipli öğrenciler 54 ülke ile yarışacak  
İmam hatipli öğrenciler 54 ülke ile yarışacak

İmam hatipli öğrenciler 54 ülke ile yarışacak

Katar´da düzenlenecek “Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları“nda Türkiye´yi temsil edecek imam hatipli öğrenciler, 54 ülke ile yarışacak.

İmam hatipli öğrenciler 54 ülke ile yarışacak

10-13 Nisan tarihlerinde, 54 ülkeden lise öğrencilerinin katılımıyla Katar´ın başkenti Doha´da, "Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları" düzenlenecek.

 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek yarışmada Türkiye´yi, İstanbul´daki Uluslararası Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan dört kişilik millî takım temsil edecek.

 

Türkiye´de 73 farklı ülkeden, yaklaşık bin 500 öğrencinin okuduğu Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan dört kişilik "Türkiye Arapça Münazara Yarışmaları Millî Takımı", Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında özel seçmelerle belirlendi.

 

2014´te ikincisi düzenlenen yarışmada, 22 ülke arasında dünya birinciliği elde eden Türkiye, bu yıl da 54 ülke arasında başarı göstermeyi hedefliyor. 

 

"Türkiye´nin tanınması için önemli"

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Türkiye´de uluslararası imam hatip liselerinden birinin kız, diğer üçünün erkek imam hatip lisesi olduğunu söyledi.

 

İstanbul´da 2, Konya, Kayseri´de 1´er olmak üzere 4 uluslararası imam hatip lisesi olduğunu belirten Yılmaz, bu yarışmanın sadece imam hatip liselerinin tanıtılması olmadığını, uluslararası bir yarışma olmasından dolayı, Türkiye´nin tanınması ve diğer ülkelerle eğitim alanında iş birliği yapma anlamında da önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.

 

"Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak"

Yarışma ile pek çok ülkeden öğrenci ve öğretmenin tanışma ve fikir alış verişi yapma imkanı bulduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yarışmayı, akraba topluluklarla aynı kültürü paylaştığımız, aynı dine mensup olduğumuz insanlarla bir araya gelme bakımından önemli bir kültürel faaliyet olarak değerlendiriyoruz. Yarışma, aynı zamanda Arapça´nın öğrenimi konusunda da farkındalık oluşturuyor." diye konuştu.

 

Yılmaz, yarışmada Arapça konuşan ve konuşmayan ülkelerin buluştuğunu ifade ederek, "Arapça, bizim için miras bir dil, çünkü bir kültür ve edebiyat dili. Arapça yarışmasıyla katılımcı ülkeler arasında bir farkındalık oluşturulacak." dedi.

 

Her ülkeden 4 öğrencinin katılacağı yarışmada, yarışmacılara rastgele bir soru aktarılacağını ve o konu üzerine öğrencilerin 15 dakika içerisinde hazırlıklarını tamamlayacağını anlatan Yılmaz, öğrencilerin verilen konuyu birbiriyle tartışarak komisyondan puan aldıklarını kaydetti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.