Engelsiz Eğitim Programı  
Engelsiz Eğitim Programı

Engelsiz Eğitim Programı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve özel ekipmanlarla donatılan teknoloji ve mesleki eğitim sınıflarının  Sarıyer Veysel Vardal Görme Engelliler İlkokul ve Ortaokulu´nda gerçekleştirilen açılış törenine katıldı.

Engelsiz Eğitim Programı

Millî Eğitim Bakanlığı himayesinde özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocuklar için başlatılan "Engelsiz Eğitim Programı" kapsamında 12 okulda tamamladığı özel teknoloji ve mesleki eğitim sınıflarında eğitimler başladı.

 

Engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve özel ekipmanlarla donatılan teknoloji ve mesleki eğitim sınıflarının açılış töreni Sarıyer Veysel Vardal Görme Engelliler İlkokul ve Ortaokulu´nda gerçekleştirildi.

 

Bakan Avcı, özel eğitimden geçen çocukların ve velilerinin duygu ve düşüncelerini anlattığı video gösterimiyle başlayan etkinlikte konuştu.

 

Millî Eğitim Bakanlığı ve Turkcell arasında 17 Haziran´da imzalanan protokolle özel  eğitim okullarının donanım ihtiyaçlarının karşılanmasını, bilim-sanat merkezi öğrencilerinin de kod yazma, yazılım alanında eğitilmelerini hedeflediklerini dile getiren Avcı, bu kapsamda yapılacak çalışmalarla engelli okulları, işitme engelli meslek liseleri ve özel eğitim mesleki eğitim merkezleri arasında seçilecek 80 okuldaki atölye veya sınıfların donanım ihtiyaçlarının 2 yılda giderileceğini anlattı.

 

Bakan Avcı, bugüne kadar ülkenin farklı bölgelerinden 12 okulda çalışmaların tamamlandığını aktardı. 

 

Bu yıl içerisinde 5 okula teknoloji sınıfı, 1 okula bilişim teknolojisi sınıfı, 6 okula da beceri kazandırma atölyelerinin kurulumunun tamamlandığı bilgisini veren Bakan Avcı, "2016´da ise 11 görme engelli ve 6 işitme engelli okulumuzda teknoloji sınıfı, 19 özel eğitim mesleki eğitim merkezinde konaklama ve seyahat, yiyecek-içecek ve el sanatları atölyelerinin kurulması planlandı. Dolayısıyla önümüzdeki yıl 36 okulumuzun daha belirlenen alanlardaki donanım ihtiyaçlarını gidermiş olacağız" diye konuştu.

 

"Engelli öğrencilerin hayatında önemli ihtiyaç karşılanacak"

Bakan Avcı, engelli öğrenciler için kurulan teknoloji sınıflarının, özel eğitim mesleki eğitim merkezlerine kurulan beceri atölyelerinin hem çocukların hem de velilerin hayatında çok önemli bir ihtiyaca tekabül ettiğini vurguladı. 

 

Engel durumu ne olursa olsun bütün öğrencilerin teknolojik imkanlardan faydalanabileceğine, hatta bu alanda kullanıcı durumundan üretici durumuna geçebileceğine inandıklarını söyleyen Bakan Avcı, özel nitelik taşıyan bu öğrencilerin hayatın içinde yer almasını sağlamak ve toplumun bütün bireyleri gibi görev almalarını temin etmenin hükümetin temel politikalarından olduğunu belirtti. 

 

Bakan Avcı, "Engelli bireylerimize yaklaşımımız, sosyal sorumluluk çalışmalarının da ötesinde belirlenmiş, sağlam temellere ve çerçeveye oturtulmuş, milli ve insani bir görev bilincine tekabül ediyor. Özel eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilerimizi gözümüzden ve gönlümüzden uzak tutmuyor, onlar için yapılan özel eğitim ortamlarının zenginleştirilmesi ve sayılarının artması için gayret sarf ediyoruz. Bakanlığımızın ilgili birimleri bu alanda yeni gelişmeler sağlamak, teknolojinin geliştirdiği bütün imkanları sahaya yansıtmak için pek çok çalışma yürütüyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Engelli öğrencilere yönelik çözüm geliştirici çalışmalarını bilgisayar sektörünün büyük firmalarıyla iş birliği içinde sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Avcı, "Engelli öğrencilerimize hizmet sunan okullarımızın ve mesleki eğitim merkezlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesinde gösterdikleri duyarlılıklar için, bu konuda yanımızda oldukları için Turkcell yönetimine ve bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

Bakan Avcı sınıfları gezdi, öğrencilerle sohbet etti

Etkinlik sonrası açılışı yapılan teknoloji sınıfını ziyaret eden Bakan Avcı´ya, görme engelli öğretmen Uğur Yılmaz tarafından bilgi verildi.Yılmaz, kendisinin de bu okuldan yetiştiğini ve burada öğretmenlik yaptığını belirtti. Öğretmen Yılmaz, babası Hüseyin Yılmaz´ın okulun kurucularından olduğunu ve kendisinin de şu anda sınıfta olduğunu anlatınca, Bakan Avcı, baba Yılmaz ile bir süre sohbet etti.

 

Sınıfta öğrenim gören görme engelli öğrencilerle tek tek ilgilenen Bakan Avcı, bazı öğrencilere yazı okutarak, bir öğrenciye Fatih Sultan Mehmed´in hocası Akşemseddin´in hayatını okumasını önerdi.

 

Bakan Avcı´ya, kendisinin hayatını araştırdığını söyleyen bir öğrenci ise internet üzerinden Bakan Avcı´nın eserlerinin isimlerini okudu. Bunun üzerine Bakan Avcı gülerek, bu öğrencinin ilerde araştırma ve bilgi toplamak üzere Milli İstihbarat Teşkilatı´nda çalışabileceğini söyledi.

 

Bakan Avcı, daha sonra başka bir sınıfa girerek, buradaki öğrencilere ses kayıt cihazı hediye etti.

 

"Hayırseverlerimizi eğitime katkıda bulunmaya davet ediyorum"

Bakan Avcı, yapılan hiçbir olumlu işin unutulmadığını dile getirerek, "Bütün hayırseverlerimizi yıllar sonra da unutulmayacak bu tür eserlerle eğitimimize katkıda bulunmaya davet ediyorum" dedi.

 

"Eğitim teknolojisinden faydalanacaklar"

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Turkcell ile 6 ay önce iş birliği protokolü imzaladıklarını, anlaşma kapsamında 80 okulun atölyelerinin ve teknoloji sınıflarının oluşturulacağını, 32 teknoloji sınıfından 12´sinin bugün eş zamanlı açıldığını aktardı.

 

Genel Müdür Güngör, "Aslında protokolümüzde 10 taneydi. Turkcell, bu 10 okul bitince iki tane daha ilave etti. Toplam 80 okulumuzun bu türlü kendini büyüten bereketiyle 2017 sonuna kadar 100 okula ulaşacağını tahmin ediyoruz " diye konuştu.

 

Turkcell´in proje çerçevesinde öngörülenden daha hızlı hareket ettiğini dile getiren Güngör, bugün açılan teknoloji sınıfının, çocukların hem eğitim teknolojisiyle karşılaşmalarını ve faydalanmalarını hem de İnternet´ten her türlü ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayacağını vurguladı.

 

“Kalan 1,5 yılda 70 okulu daha tamamlayacağız" 

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, "Turkcell´de destek varsa engel yoktur" dediklerini belirterek, engellerin olmadığı, dezavantajlı vatandaşların toplumun diğer bireyleriyle aynı fırsatlara sahip olduğu, tüm çocuklara hayallerine kavuşması için şans ve destek verildiği bir Türkiye hayal ettiklerini söyledi.

 

Bugün bu hayalin küçük de olsa bir parçasını hayata geçirmenin gururu ve mutluluğu içerisinde olduklarını vurgulayan Akça, bugün 12 okuldaki mesleki atölye ve teknoloji sınıfının açılışını yaparak özel çocukların hayallerine kavuşma yolunda bir ışık yaktıklarını anlattı.

 

Projenin hayata geçme sürecine değinen Akça, "Duyduklarımız, ´iyi ki bu projeye başlamışız´ dedirtti. Kaygıların yerini mutluluğa bıraktığını görünce biz de o kadar mutlu olduk" dedi.

 

Turkcell Engelsiz Eğitim Programı 

Özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla geliştirilen ve temelleri 17 Haziran´da atılan "Engelsiz Eğitim Programı" kapsamında aradan geçen 5 ay gibi kısa bir sürede toplam 12 okulda teknoloji sınıfları ve mesleki eğitim atölyeleri kullanıma hazır hale getirildi.  

 

Projenin ilk etabında görme engelli çocuklar için Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır´daki okullarda teknoloji sınıfları, işitme engelli çocuklar için Ankara´da bilişim teknolojileri sınıfı, hafif zihinsel engelli öğrenciler için Antalya´daki okulda konaklama ve seyahat hizmetleri atölyesi, Ankara, Kastamonu ve Eskişehir´deki okullarda yiyecek ve içecek hizmetleri atölyesi açıldı.

 

İki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen, 7 milyon lira bütçeli proje ile 40 ildeki 80 okulda 10 binden fazla öğrenciye destek olunması hedefleniyor.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.