Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği  
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği

Millî Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında "Maden Teknolojisi Alanında Meslekî Eğitim İşbirliği Protokolü" imzalandı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği

Protokol, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imza atıldı.

 

Bakan Yılmaz, MEB Başöğretmen Salonu´nda gerçekleştirilen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak mesleki ve teknik eğitimi, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru olarak gördüklerini söyledi. Mesleki eğitimin ihmal edilmesi halinde kalkınmanın sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, nitelikli mesleki eğitimin şart olduğunun altını çizdi.

 

Bakan Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile imzalanacak protokolün de bu açıdan büyük önem taşıdığını dile getirerek, "Protokol kapsamında, ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde, madencilik alanında eğitim veren mesleki ve teknik eğitim okulları açarak teknik yeterliliğe, bilgi birikimine ve mesleki sertifikasyona sahip nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi ve bu alanda eğitim verecek okullarımızın madencilik sektörüyle etkileşim ve iletişim halinde olmaları sağlanacak. Bunun dışında, madencilik sektörünün ihtiyaçlarına göre etkili ve dinamik eğitim modelleri oluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

 

Bu amaçla, gerçekleştirilen protokol kapsamında açılacak okulların derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "Alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitimi verilecek. Yine alanda öğrenim gören öğrencilere, işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı sağlanacak. Protokol kapsamındaki okullarda, sektör çalışanlarına meslek geliştirme ve uyum kursları açılacak.

 

Yine alana yönelik öğretim programları hazırlanacak. Beraber her iki bakanlık birlikte güncelleyecek, öğretim materyallerinin de temini sağlanacak."

 

"Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık"

Bakan Yılmaz, mesleki eğitimin memleket meselesi olarak kabul edildiğini ifade ederek, "Bundan ötürü de çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık." dedi. Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla işveren tarafından mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrencilere ödenen, işletmede yapılan beceri eğitimi ve staj ücretinin üçte ikisinin devlet tarafından ödendiğini anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Yine, organize sanayi bölgesinde açılan özel meslek ve teknik liseleri destekliyoruz. 2012-2013 yılından itibaren bir program başlattık, ancak geçen yıl ilk uygulamasını yaptık.

 

Organize sanayi bölgelerinin dışında açılmış olan ve özel meslek teknik liselerine de destek verdik. Geçen yıl 18 alanda öğrenci başına 4 bin 170 lira ile 6 bin 675 lira arasında eğitim desteği verdik. Bunun geçen yıl Bakanlığımıza maliyeti 84,5 milyon lira oldu."

 

Madencilik sektörünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulan yerlerle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda 11 ilde 12 meslek ve teknik okulunda "Maden Teknolojisi" alanı açtıklarını anlatan Yılmaz, öğrencilerin kayıt yaptırmaya başladığını aktardı.

 

Bakan Yılmaz, madencilik teknolojisi alanında hizmet verecek yetişmiş iş gücünün sağlanmasıyla birlikte okulların bulunduğu şehirlerde gerçekleştirilecek madencilik faaliyetlerinin daha verimli şekilde yürütülebileceğini vurguladı. Bu şekilde sektörün daha donanımlı eleman istihdam edebileceğini ifade eden Yılmaz, bu alanda gençlerin artık işsizlik korkusu yaşamayacağını söyledi.

 

Basın mensuplarını ve vatandaşları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verdiği destekle açılan bir okulu ziyaret etmeye davet eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye´de ilk çevre dostu, 23 milyon 600 bin Türk lirası bedelle inşa edilen, Cezeli Yeşil Teknoloji Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi. Bu miktar da Enerji Bakanlığınca temin edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, binalarda enerji verimliliğinin artırılması projesi kapsamında hayata geçirildi. Sayın Bakanımıza liderliği için teşekkür ediyorum.

 

Bu okulun biraz özelliklerinden bahsetmek gerekirse, Türkiye´de bir ilk ve inşallah diğerlerine de örnek olur. Okul binasının kapalı alanı 21 bin 940 metrekare, 26 derslik, 10 atölye, 6 laboratuvar, 1 kütüphane, 120 kişi kapasiteli konferans salon, 52 oda ve 147 kapasiteli bir pansiyondan oluşmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi kullanılıyor, rüzgar türbini bulunuyor ve yıllık enerji harcamasının yüzde 80´ini kendisi karşılıyor."

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, Enerji Bakanlığında göreve geldiği ilk günden beri inşa etmeye çalıştıkları stratejinin saç ayaklarından biri olan eğitim alanında önemli bir adım attıklarını söyledi. Millî Enerji ve Maden Politikası içerisinde, özellikle madencilik alanında Türkiye´nin önümüzdeki dönem hedeflediği büyük sıçramayı gerçekleştirmesi için atması gereken adımlardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan Albayrak, "Madencilik sektörü yılda ortalama 11 milyar dolar ithalat gerçekleştiriyor. Yeraltı kaynaklarımızın çok daha fazla ve verimli bir şekilde hayata geçmesi, reel ekonomiye kazandırılması ama bunu ete kemiğe büründürürken, en önemli ihtiyacımız olan noktaların başında gelen insan kaynağının, en doğru, liyakatlı, donanımlı şekilde sektöre kazandırılmasıdır." diye konuştu.

 

Bakan Albayrak, bu ihtiyacın karşılanabilmesi için okulların devreye alınması gerektiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü, yerlileşme diyoruz, kendi kaynaklarımız diyoruz, kendi sahip olduğumuz değerlerin çok daha fazla ve etkin kullanılmasından bahsediyorsak eğer, bunun ilk adımlarından birisi olan bugün, 11 ilimizde, ki illerimizden birisine pozitif ayrımcılık yaparak o ilimizde iki tane olmak üzere, toplamla 12 okulda maden teknolojisi alanı açalım dedik inşallah ama bu başlangıç. Seneye inşallah, bunun sayısını daha da arttıralım. Sadece bu 11 ilde değil, inşallah bu noktada biz maddi manevi, Milli Eğitim Bakanlığı özelindeki devlet okullarımızın, özellikle Bakanlığımız nezdinde ortaya koyulacak destekle, laboratuvarlar, teknik ekipmanlar, modern anlamda ihtiyaç olan ekipmanların sağlanacağı şekilde çok donanımlı okullar ortaya koymamız lazım."

 

"Ortaöğretimden üniversiteye..."

Albayrak, birkaç hafta önce üniversitelerin temsilcileriyle bir araya gelerek üniversite-sektör entegrasyonuyla ilgili bir çalıştay düzenlediklerini, ortaöğretimden üniversiteye, üniversiteden sektöre kazanımla ilgili fikir alış verişi yaparak somut planlar üzerinde konuştuklarına değindi. Bu okullarda, sadece öğrencilere değil, öğretmenlere de tam zamanlı yerinde eğitim vereceklerine dikkati çeken Albayrak, şunları ifade etti: "Bu okulların bulunduğu şehirlerimiz hakikaten madencilik anlamında önemli şehirlerimiz. Buradan yetişecek insan kaynağının hem yöre ekonomisi hem de gelişmekte olan madencilik sektörü için de çok daha donanımlı yetişmesi için bu adımları hayata geçirmek üzere önemli bir entegre süreci inşa edeceğiz inşallah. Dediğim gibi bu sene ilk oldu, bu sayı (madencilik teknolojisi alanı açılan okullar) yeterli değil. Özellikle de sadece bakanlığımız noktasında değil, sektörümüzün hayırsever firmalarını da bu işin içine sokarak, burs noktasında da entegre ederek, dolayısıyla bir nevi ortaöğretimden başlayıp bu arkadaşlarımızı sahip olacakları zanaat noktasında bu ekosistemin içine dahil etmiş olacağız."

 

Türkiye´de istihdam ve yetişmiş iş gücü anlamında bir potansiyel olduğunu belirten Albayrak, "Malum, Eski Türkiye´nin en önemli acı örneklerinden bir tanesidir, meslek liseleri özelinde yediğimiz darbeyi unutmadık. Bunu tekrardan eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırma noktasında (imzalanan protokolü) çok önemli bir adım olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Albayrak, Ankara´daki Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi´nin dünyada örnek gösterilebilecek okullardan birisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bunun sayısını da inşallah artıracağız. Ekolojik denge, yenilenebilir kaynaklar açısından çok farklı teknolojileri, daha ortaöğretim düzeyinde gençlerimizin eğitim almasıyla farkındalık ve altyapısını geliştirmesi noktasında da rol model bir okul. Türkiye´de, önümüzdeki dönemde bu attığımız adımlar sonrasında, maden mühendisliği, jeofizik, jeokimya mühendisliği, yenilenebilir kaynaklarla ilgili meslekler popüler meslekler olacak. Burada, çok daha kalifiye insan kaynağı yetişmesi için atılan adımlar bunlar. Bu liselerle inşallah, bu süreci çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız. İnşallah, istihdam anlamında da yeni bir soluk getirmesini diliyorum."

 

Protokol kapsamı

Protokole göre, sektörün ihtiyaç analizi yapılacak, ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için farkındalık faaliyetleri düzenlenecek, bu alanda eğitim veren okullar açılacak.

 

Ayrıca, alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitimleri verilecek ve açılacak okulların derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçları karşılanacak. Alanda öğrenim gören öğrencilere, teknik gezi, beceri eğitimi ve staj imkanları sağlanacak.

 

Protokol kapsamındaki okullarda, sektör çalışanlarına meslek, geliştirme ve uyum kursları açılacak. Alana yönelik öğretim programları hazırlanacak, güncellenecek ve gerekli öğretim materyalleri temin edilecek.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.