DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİLERİN SU VERİMLİLİĞİNE İLİŞKİN PROJESİ, ÜÇ ÜLKEYE YAYILDI  
DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİLERİN SU VERİMLİLİĞİNE İLİŞKİN PROJESİ, ÜÇ ÜLKEYE YAYILDI

DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİLERİN SU VERİMLİLİĞİNE İLİŞKİN PROJESİ, ÜÇ ÜLKEYE YAYILDI

Diyarbakır'da Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından su verimliliğine ilişkin hazırlanan "Su Gönüllüsü Gençler Sahada Projesi" 12 kent ve 3 ülkeye yayıldı.


Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde projede yer alan gönüllü 55 öğrenci, okulları ziyaret ederek suyun verimli kullanımı, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkileri konusunda akranlarına yönelik bilinçlendirme çalışması yürütüyor. Kentte şimdiye kadar 12 okulu ziyaret eden öğrenciler, 1200 akranına ulaştı. Ardından bu okullar da projeye ilişkin çalışma yürütmeye başladı.

 

Proje koordinatörü ve tarih öğretmeni Ferda Salık, Türkiye'nin su stresi altındaki bölgeler arasında yer aldığını, dünyada küresel ısınma çağının sona erdiğini, "küresel yanma" çağıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

 

Projeye önce kendi okullarında başladıklarını anlatan Salık, sonra Kayapınar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün de desteğiyle projeyi diğer okullarda da hayata geçirdiklerini dile getirdi.

 

12 il ve 3 ülkeden 495 gönüllü öğrenci de projede yer alıyor

Denizli, Afyonkarahisar, Konya, Kayseri, Zonguldak, Samsun, İzmir, Bitlis, Van, Ankara, Şanlıurfa ve Manisa'daki bazı okullar da çalışmaya dâhil oldu.  Öte yandan Almatı Eğitim Ateşeliğinin desteğiyle Kazakistan'daki öğretmen il öğrenciler de projede yer almaya başladı.

 

Yunanistan ve Litvanya'daki okullara ise e-twinning aracılığıyla ulaşılarak projeye dahil edildi. 12 il ve 3 ülkeden 495 gönüllü öğrenci  çalışmada yer alıyor. 

 

Çalışmayı yürüten Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde de su verimliliği için muslukların başlıklarına perlatörler takıldı, vanalar kısıldı. Öğretmen ve öğrenciler ise okulları gezerek düzenledikleri  bilgilendirme seminerleri ile su verimliliğini artırmayı hedefliyor.

 

"Artık söz, geleceğini korumak isteyen gençlerde"

Su gönüllüsü 9. sınıf öğrencisi Nurşin Duman, gittikleri okullarda suyun nasıl ve neden verimli kullanılması gerektiğini anlattıklarını, sıfır atık gibi konularda bilgi verdiklerini dile getirerek, "Bence artık söz, biz geleceğini korumak isteyen gençlerde. Herkesi de bu seferberliği desteklemeye davet ediyorum." diye konuştu.

 

9'uncu sınıf öğrencisi Ecrin Irmak Koca da "İklim krizi bizi çok endişelendiriyor. Kuraklığın sınırında olduğumuzu öğrendik. Şu anda da okulları geziyoruz ve farkındalığı artırmaya çalışıyoruz." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.