Bakan Yılmaz: Tam gün eğitim için 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı  
Bakan Yılmaz: Tam gün eğitim için 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı

Bakan Yılmaz: Tam gün eğitim için 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Başbakan Binali Yıldırım ikili eğitimin kaldırılması talimatını verdiğinde 70 bin dersliğe ihtiyacımız vardı. O dönemden bu döneme kadar kendimiz ve özel sektörle beraber okullar yaptık. Şu anda 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı. İstanbul ve Ankara´daki derslik ihtiyacını çözdüğümüzde ikili eğitime son vermiş olacağız." dedi.  

Bakan Yılmaz: Tam gün eğitim için 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Toplantısı´nın açılışında yaptığı konuşmada, eğitimin çağın gerekliliklerine uygun olarak değiştiğini ve geliştiğini dile getirdi. Ülkelerin gücünün iyi eğitime sahip ve nitelikli insan gücünden geldiğini belirten Yılmaz, "Ülkemizi zengin, güçlü ve mutlu insanların yurdu yapmak istiyoruz. Bunun da ancak başarılı ve kaliteli eğitimle yapılabileceğine inanıyoruz. Kaliteli eğitim herkes içindir. Burada da fırsat eşitliği devreye giriyor. Fırsat eşitliğini sağlarsak, çağdaş uygarlık seviyesini yakalarız." diye konuştu.

 

Türkiye, AB ülkelerinden daha çok eğitime kaynak ayırdı

Türkiye´nin eğitim konusunda önemli mesafeler katettiğine işaret eden Yılmaz, bu sene 17 milyon 702 bin 938 öğrenciye, 65 bin 153 okulda, bir milyon 62 bin 281 öğretmenle hizmet verdiklerini söyledi.


Yılmaz, kaliteli eğitim için önce yüksek bütçe ayrılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye´nin Avrupa Birliği ülkelerine göre eğitime daha çok kaynak ayırdığını kaydetti.


Yılmaz, "Eğitime 1980´lerde, 1990´larda Avrupa Birliği´nden daha az kaynak ayıracaksınız, sonra da ´Eğitimde niçin Almanya´nın önünde değiliz´ diyeceksiniz. Böyle birşey beklemek makul mudur, insani midir, gerçekçi midir?" şeklinde konuştu. İktidara geldiklerinde okul öncesi eğitim oranının yüzde 10 olduğunu, şimdi yüzde 74´e çıktığını aktaran Yılmaz, eğitimde geçmiş dönemlerden çok daha iyisini yaptıklarını ifade etti. Yılmaz, "Bizden önceki dönemde 58 tane fen lisesi var. 12 bin öğrenciye ancak eğitim veriliyordu. Bizim döneme gelince de ´Nitelikli eğitimden uzaklaşıldı´ gibi bir suçlama getiriliyor. Fen lisesi sayısını kaça çıkarmışız, 302´ye." ifadesini kullandı. Fen liselerinde kaliteli eğitim verildiğine inandığını dile getiren Yılmaz, Türkiye´de son yıllarda açılan fen lisesi, anadolu lisesi ve güzel sanatlar liselerinin sayılarına ilişkin bilgi verdi.

 

"8 bine yakın derslik tamamlandı"

Bakan Yılmaz, derslik başına düşen öğrenci sayısını 36´den 23´e düşürdüklerini belirterek, "İddiamız şu; çok şey yaptık ama her şeyi yaptık demiyoruz. Geçmiş dönemde eğitime verilen önemden çok daha fazla eğitime önem verdik. Geçmiş dönemde yakalanmış başarılardan kat kat daha fazlasını yakaladık." dedi. Ankara´da 8 bine yakın dersliğin yapımını tamamlayacaklarını kaydeden Yılmaz, "Başbakan Binali Yıldırım, ikili eğitimin kaldırılması talimatını verdiğinde 70 bin dersliğe ihtiyacımız vardı. O dönemden bu döneme kadar kendimiz ve özel sektörle beraber okullar yaptık. Şu anda 58 bin derslik ihtiyacımız kaldı. İstanbul ve Ankara´daki derslik ihtiyacını çözdüğümüzde ikili eğitime son vermiş olacağız." ifadesini kullandı.

 

Sözleşmeli öğretmen sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve Türkiye´deki okul sayılarına ilişkin sayısal verileri paylaşan Yılmaz, her kurumun ve herkesin eğitim için çalışması gerektiğini söyledi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.