Bakan Yılmaz: 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor  
Bakan Yılmaz: 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor

Bakan Yılmaz: 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Şu anda 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor. Avrupa´da bu kadar yüksek sayıda üniversiteye giden öğrencisi bulunan başka hiçbir ülke yok, bir Rusya var. Rusya´dan sonra ikinciyiz. Dolayısıyla bu kadar yüksek öğretime giden bir ülkenin geleceğinden kaygı duymak, endişe duymak mümkün mü? Türkiye´nin yarını bugünden daha iyi olacaktır." dedi.

Bakan Yılmaz: 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kocaeli Başiskele Çocuk Üniversitesi´ni ziyaret ederek burada eğitim gören öğrencilerle sohbet etti. Birimleri gezen Bakan Yılmaz, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
 
Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, okul öncesi ve sonrası eğitimin, ne kadar fazla alınırsa başarının da o kadar arttığını söyledi. Türkiye´de bazen "Tatil süresi çok fazla, kısaltabilmek mümkün mü?" şeklinde tartışmalar olduğunu ifade eden Yılmaz, bilimsel araştırmaların okul öncesi eğitimi 1 yıl alanın, hiç almayana göre daha başarılı olduğunu gösterdiğini kaydetti. Yılmaz, bu eğitimi 2 yıl alanın da 1 yıl alana göre daha başarılı olduğunu aktararak, "Hatta 3 yaşından başlatanlar da var. 3, 4 ve 5 yaşlarında alanlar daha başarılı. AB´nin 2020 eğitim hedefleri var. Onlarda bir hedef koymuşlar. 4, 5 yaş okul öncesi eğitimi bütün AB üyesi ülkelerde yüzde 95´e ulaşılması isteniyor. Ne zaman kadar 2020´ye kadar. Türkiye´de Milli Eğitim Temel Strateji Belge´miz var. Bu 2015´de yayınlanmıştı. 2019 yılında biz de okul öncesi eğitimi yüzde 92 kapsamında yaygınlaştırmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
 
"Eğitimimiz, kesinlikle eskiye kıyasla çok daha iyi"
Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için Başbakan Binali Yıldırım´ın talimatı bulunduğunu anlatan Yılmaz, eğitimde seçenekleri arttırmak istediklerini bildirdi. Yılmaz, her öğrencinin kendi eğilimine göre o alana bulunup ona göre eğitim vermek istediklerini dile getirerek, "Bizim dönemimizde biz bunların adını dahi bilmezdik. Kodlama eğitimini de bilmezdik, robotu da yazılımı da algoritmayı da bilmezdik. Dolayısıyla yeni yetişen nesiller bizden çok çok daha iyiler. Türkiye´nin milli geliri şu anda ne kadar? 860 milyar dolar. Bunu hangi eğitimle sağladık? Şu anda bizim aldığımız eğitimlerle. İşçisi, mühendisi, yöneticisi, idarecisi hepsi bizim eğitimimizden çıktı. Türkiye´nin milli gelirini 860 milyar dolar yaptılar." ifadesini kullandı.
 
Türkiye´nin doğru bir yolda ilerlediğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti. "Türkiye´nin geleceğine ilişkin yabancıların yapmış olduğu bir projeksiyonu var. Bu projeksiyonlarda Türkiye´nin 2030 yılında İtalya´nın önünde olacağı, 2050 yılında Fransa´nın önünde olacağı öngörülüyor. Neye dayanarak bunu söylüyorlar? Türkiye´deki eğitim sistemine bakarak ve Türkiye´deki beşeri sermayenin durumuna bakarak bunu söylüyorlar. Onun için yarınımız aydınlıktır. Şu anda 7 milyon 300 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor. Avrupa´da bu kadar yüksek sayıda üniversiteye giden öğrencisi bulunan başka hiçbir ülke yok, bir Rusya var. Rusya´dan sonra ikinciyiz. Dolayısıyla bu kadar yüksek öğretime giden bir ülkenin geleceğinden kaygı duymak, endişe duymak mümkün mü? Türkiye´nin yarını bugünden daha iyi olacaktır. Bunu neyle sağlıyoruz? Eğitimle sağlıyoruz. Eğitimimiz, kesinlikle eskiye kıyasla çok daha iyi. Dünyada kaçıncı sıradayız? Milli gelirinizdeki sıralama eğitimdeki sıralamayla eştir. Eğitimde çok iyi olup da milli gelirde geriye gideni gördüğünüz mü? Eğitimi en iyi olan ülkelere bakın, milli geliri en fazla olanlardır."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.