Bakan Avcı, SMDK Geçici Hükümeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Barak ile bir araya geldi  
Bakan Avcı, SMDK Geçici Hükümeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Barak ile bir araya geldi

Bakan Avcı, SMDK Geçici Hükümeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Barak ile bir araya geldi

Bakan Avcı: “Suriye’den gelen kardeşlerimizin, çocuklarımızın eğitimleri için çok ciddi bir çaba içerisindeyiz”

Bakan Avcı, SMDK Geçici Hükümeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Barak ile bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Geçici Hükümeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Imad Barak ve beraberindeki heyetle makamında görüştü.

Barak’a ziyaretinden dolayı teşekkürlerini ileten Bakan Avcı, Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümetinin Millî Eğitim Bakanlığı’na seçilmesinden ötürü de Barak’ı tebrik etti.

Geçici Hükümetin önemli bir bakanlığına Türkmen kökenli bir ismin seçilmiş olmasından mutluluk duyduğunu belirten Bakan Avcı, “Bütün Suriye halkı etnik kökeni ne olursa olsun bizim kardeşimiz ama tek tek ortak özelliği, dilimizi, ortak tarihimizi paylaştığımız Türkmen kardeşlerimize muhabbetimiz de ayrı. Biz sadece Suriye’den gelen kardeşlerimizi değil aynı zamanda Irak’tan gelen kardeşlerimize din, dil, etnik köken, mezhep farkı gözetmeksizin hepsine aynı misafirperverliğimizi yapmayı vazife addediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlığımızın sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin değil aynı zamanda kardeş Suriye halkının da eğitim sorunlarıyla ilgili bir bakanlık olduğunu dile getiren Bakan Avcı, “Suriye’den gelen kardeşlerimizin, çocuklarımızın eğitimleri için çok ciddi bir çaba içerisindeyiz” dedi.

170 bin Suriyeli çocuğa eğitim

 Türkiye’de 170 bine yakın Suriyeli çocuğa eğitim verildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Bakan Avcı, 250 bine yakın cocuğun da eğitim ihtiyacının bulunduğuna işaret ederek, “İnşallah birlikte o çocuklarımızı da bugüne kadar mahrum kaldıkları eğitim imkanlarına kavuşturacağız” diye konuştu.

Bakan Avcı, 12. sınıfı bitiren çocukların diplomalarının akreditasyonu konusunda önemli bir çalışma gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Liseyi bitirmiş öğrencilerin üniversiteye devamlarına ilişkin de çalışma yapııldığını söyleyen Bakan Avcı, “8 üniversitemizde çalışmalar yapıldı. 8 üniversitede bu çocuklarımızın eğitimlerine devam edebilmeleri için kontenjanlar hazırlandı” dedi.

Özellikle kız çocukların okullaşması konusunda birlikte çalışmalarının olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, “Bütün bu çalışmalara Suriyeli öğretmenlerimiz de katkıda bulunuyorlar. Dolayısıyla çocuklarımız hem Suriye müfredatını takip ediyorlar hem de ayrıca Türkçe derslerini de yapıyorlar. İnşallah bu gayretlerin sonucu 2 dilli olarak çocuklarımız eğitimlerini tamamlamış olacaklar” diye konuştu

Bakan Avcı, Geçici Hükümete ve bakanlığa bu konulardaki işbirlikleri için teşekkür etti.

Imad Barak ise Suriye Geçici Hükümeti´nin, bakanlığının çalışanlarının ve Suriye halkının şükranlarını getirdiklerini ifade ederek, Suriyeli çocuklara verilen eğitimler için de teşekkürlerini sundu. 

Türkmen kökenli olduğunu ancak ülkesinde koşullar nedeniyle iyi öğrenemediğini dile getiren Barak, "Humus bölgesindenim. Orada rejim, herhangi bir dili öğrenmeye, özellikle Türk diline hiç izin vermiyordu. Onun için de hükümetimizde en önemli konulardan birisi eğitim" diye konuştu. 

Eğitimci olduğundan bakanlık görevine getirildiğini aktaran Barak, "Bakanlığımızın görüşü, insanı yeniden eğitmek, yetiştirmek, geçmişine, ümmetine ve insanlığa bağlı olmasıdır. Çünkü başka düşmanlarımız, ümmetimizi bölmeye çalıştılar, aramıza suni sınırlar koydular" ifadesini kullandı. 

Bakanlığının eğitim çalışmalarını Türkiye´nin önderliğinde yürütmek istediklerini ifade eden Barak, Türkiye´deki Suriyelilerin eğitimine ilişkin çalışmaları daha iyiye çekmek ve bu faaliyetlere yardım etmek istediklerini söyledi. 

Barak, bakanlığımızın Suriyeli çocuklara yönelik eğitim çalışmaları için Bakan Avcı ve tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür etti. 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.