Bakan Avcı, Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni’ne katıldı  
Bakan Avcı, Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni’ne katıldı

Bakan Avcı, Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni’ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Açık öğretim okulları, yarıştan kopmayanların, eğitimlerini devam ettirme azmini yitirmeyenlerin okullarıdır. Hayatın getirdiği bazı zorluklara takılmayanların, bütün engellere rağmen öğrenimlerine devam etme gayreti gösterenlerin okullarıdır. Bu sebeple açık öğretim okullarından mezun olmak, takdire layık bir başarıdır.“ dedi.

Bakan Avcı, Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni’ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, MEB Şura Salonu´nda, Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni’ne katılarak mezun olan öğrencilere diplomalarını verdi. 

 

Açık öğretim, okula devam edemeyenler için eğitim kapısıdır

Törende konuşan Bakan Avcı, Açık Öğretim Okulları´nın bir şekilde örgün eğitimlerine devam edemeyenler için daima açık tutulan "eğitim kapısı" ve eğitimin her yaşta devam edebileceğinin göstergesi olduğuna dikkati çeken Avcı, "Açık öğretim okulları yarıştan kopmayanların, eğitimlerini devam ettirme azmini yitirmeyenlerin okullarıdır. Hayatın getirdiği bazı zorluklara takılmayanların, bütün engellere rağmen öğrenimlerine devam etme gayreti gösterenlerin okullarıdır. Bu sebeple açık öğretim okullarından mezun olmak takdire layık bir başarıdır." diye konuştu. Bakan Avcı, eğitimi sadece okullarda, belli bir yaşta başlayıp, biten bir şekilde görmenin, zamanın ruhuna aykırı olduğunu belirterek, insanın bütün hayatı boyunca öğrenmeye devam ettiğini, her yaşta öğrendiklerine yeni bilgiler ilave ettiğini bildirdi. 

 

Teknolojik imkanların devreye girmesiyle açık öğretim kavramının daha da güçlendiğini vurgulayan Bakan Avcı, "açık akademi" kavramının giderek ön plana çıktığını anlattı. Milli Eğitim Bakanlığının 1992´den itibaren açık öğretim faaliyetlerini düzenlediğini, Anadolu Üniversitesi bünyesinde de 1982´de kurulan Açık Öğretim Fakültesinin hizmet verdiğini anımsatan Avcı, bugün birçok üniversitenin uzaktan eğitim metoduyla çok sayıda öğrenciye eğitim verdiğini belirtti.

 

Başta açık öğretim kurumları olmak üzere uzaktan eğitim alanların, ülkenin insan kaynağının daha güçlü olmasına katkı sağladığını aktaran Bakan Avcı, "Bakanlığımıza bağlı açık öğretim okullarında ortaokul, lise ve mesleki lise olmak üzere 3 milyon 697 bin 698 kayıtlı öğrencimiz var. Bunların 1 milyon 554 bin 24´ü aktif olarak eğitime katılıyorlar. 2014- 2015 yılı itibariyle mezun öğrencilerimiz 180 bini aşmış durumda." ifadelerini kullandı. Bakan Avcı, açık öğretim hizmetlerinden, hükümlü, engelli ve yurt dışında çalışan vatandaşların da yararlandığını belirterek, 23 bin 903 hükümlü-tutuklu, 10 bin 540 engelli, 6 bin 119 yurt dışında yaşayan vatandaşın bu sistem üzerinden eğitimlerine devam ettiğini aktardı.

 

Açık öğretim okulu diplomalarının örgün eğitimdeki diplomalardan farkı yok

Kayıtlı öğrenciyle aktif öğrenci arasındaki farklara da değinen Bakan Avcı, öğrencilerin mezuniyet için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Avcı, "Açık öğretim okullarımızdan alınan diplomaların örgün eğitimdeki diplomalardan hiç bir farkının olmadığını, örgün eğitim diploması olanlarla açık öğretim diploması olanların aynı haklara sahip olduğunu hem öğrencilerimize hem de kamuoyuna daha iyi anlatmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel de açık öğretim liselerine ilişkin bilgi vererek, mezun öğrencilere bundan sonraki yaşamlarında başarılar diledi.

 

77 yaşındaki öğrenci  açık öğretim lisesinden mezun oldu, üniversite okuyacak

Törende konuşan Açık Öğretim Lisesi mezunu 77 yaşında  Mehmet Emin Gürbüz de çok istemesine rağmen imkan olmadığı için sadece ilkokulu bitirebildiğini anlattı. 9 çocuk babası ve 10 torun sahibi Gürbüz, kendi okuyamadığı için bütün çocuklarını okuttuğunu belirterek, "Çocuklarımı büyüttüm ama okuma azmimi hiç kaybetmedim. Ömrüm boyunca rüyalarımda kendimi hep okul sıralarında gördüm." dedi.  Açık öğretim okullarında önce ortaokul, sonra da lise diplomasını alan Gürbüz, "Bu sene ilahiyat Fakültesine kayıt yaptırdım. İnşallah üniversiteye hazırlanan oğlumla birlikte üniversite okuyacağım. Gençlere şunu söylemek istiyorum; zaman kıymetli, o zamanı boşa geçirmeyin, bir meslek sahibi olun. İlim aşktır, ilim sevgidir ve çok nazlıdır, sevmezseniz sizi terk eder." ifadelerini kullandı.

 

Engelli öğrenci, okula gidememesine rağmen mezun olmayı başardı

Serebral palsi hastası 22 yaşındaki Büşra Ayder ise hikayesiyle salondakileri duygulandırdı. Okula gitmeyi çok istediği halde engeli dolayısıyla okul sıralarında oturamadığını ve eğitimini açık öğretim okullarında tamamladığını anlatan Ayder, annesinin yardımı ve azmi sayesinde 3 şiir kitabı çıkardığını söyledi. Geçen yıl kaybettiği annesi için okuduğu şiirle salondakileri duygulandıran Ayder, Bakan Avcı´dan yeni kaybettiği annesinin adının bir okula verilmesini ve engelli konusunun ayrı bir ders olarak okullarda verilmesini istedi. Bakan Avcı da annesinin adının okula verilmesiyle ilgili çalışacaklarını, ayrı bir ders verilmesi konusunun ise mümkün olmadığını, derslerin içine engellilerle ilgili duyarlılık artıracak konuların yerleştirildiğini anlattı.

 

Başörtüsü sorunu dolayısıyla eğitimini yarıda bırakan Fatma Betül Akbaş ve Kalecik Cezaevinde hükümlü olan 48 yaşındaki Yusuf Çalışkan da açık öğretim okullarının kendileri için önemini anlattı.

 

Açık öğretim liselerinin tanıtıldığı sinevizyon gösterimi ve halk oyunları gösterisinin de sunulduğu tören sonunda Altunel, Bakan Avcı´ya halk eğitim öğrencilerinin yaptığı bir tabloyu hediye etti. Daha sonra Bakan Avcı, diploma almaya hak kazanan 86 öğrenciye diplomalarını vererek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.