800.000 YABANCI ÖĞRENCİ EBA'DAN YARARLANIYOR  
800.000 YABANCI ÖĞRENCİ EBA'DAN YARARLANIYOR

800.000 YABANCI ÖĞRENCİ EBA'DAN YARARLANIYOR

Koronavirüs önlemleri kapsamında başlatılan uzaktan eğitim sürecinde, ülkemizde bulunan 800.000 yabancı öğrenci ve ailelerine de Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde  alternatif eğitim hizmetleri sunuluyor. Her bir öğrencinin ihtiyacının değerlendirildiğini ve tüm öğrencilerin bu süreçten en az etkilenmesi için titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; yabancı yetişkinlerin Türkçe öğrenimi için uzaktan ve yüz yüze eğitim sistemleri bir araya getirilerek oluşturulan 'Harmanlanmış Eğitim' modelinin e-öğrenme yöntemiyle devam ettiğini söyledi.


Küresel koronavirüs salgını nedeniyle okullarda yüz yüze eğitime ara verilerek, 23 Mart'ta uzaktan eğitim başladı. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu süreçte çeşitli nedenlerle Türkiye'de bulunan ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde öğrenim gören yaklaşık 800.000 bin öğrencinin de uzaktan eğitim sistemine dâhil edildiğini belirterek, "Yabancı öğrencilerimiz de Türk akranları ile birlikte TRT-EBA TV aracılığı ile derslerini takip ediyor, EBA üzerinden düzenlenen çevrimiçi derslere katılarak binlerce ders içeriğine ulaşabiliyor." dedi.

Türkçe Öğretimi ve Uyum için Türkçe Uzaktan Eğitim Ders Videoları
Yabancı öğrencilerin ülkemize ve eğitim sistemimize uyumlarının sağlanması amacıyla, 2019-2020 ders yılında uyum sınıfları oluşturulmuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yoğunlaştırılmış Türkçe öğretimi yapılan 'uyum sınıflarında' öğrenim gören ilk ve ortaokul öğrencilerinin öğrenimlerine uzaktan devam edebilmeleri amacıyla Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında "Uyum için Türkçe" uzaktan eğitim ders videoları hazırlandığı bilgisini paylaştı.

Ders videolarının yanı sıra PIKTES kapsamında istihdam edilen Türkçe öğretmenleri ve Rehber Danışmanların da sürekli öğrencilerle iletişim halinde olduğunu belirten Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "PIKTES kapsamında istihdam edilen 3.547 Türkçe öğretmeni öğrencilere internet ve telefon aracılığıyla ulaşarak, alternatif uzaktan eğitim imkânlarına ilişkin onlara bilgilendirmeler  yaptı. Tüm öğrencilerimiz ve aileleri için rehberlik süreci de çok önemsediğimiz bir konu. Yine PIKTES kapsamında istihdam edilen 375 Rehber Danışman tarafından öğrencilere akademik ve kişisel rehberlik yapılarak gereken durumlarda psikososyal destek sağlanıyor. Ayrıca Rehber Danışmanlar, öğrencilerin akademik, kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla onların ailelerine yönelik rehberlik faaliyetleri de yürütüyor."

Dezavantajlı Türk ve Yabancı Öğrencilere Kırtasiye ve Eğitim Materyali Desteği
Bakan Selçuk, uzaktan eğitim sürecinde dezavantajlı öğrenciler ve yabancı öğrencilere yönelik materyal desteği de yapıldığını belirtti. Selçuk, "Uzaktan eğitim sürecini desteklemek amacıyla yaklaşık 75.000 dezavantajlı öğrenciye Birleşmiş Millet Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde kırtasiye malzemesi, yabancı öğrenciler için hazırlanmış 10 kitaptan oluşan hikâye seti ve Türkçe alıştırma kitabından oluşan eğitim seti gönderildi. Ayrıca hijyenin çok önemli olduğu bu süreçte 4000 aileye sabun, dezenfektan, diş fırçası ve macunu ile hijyen kitabı gibi malzemelerden oluşan kişisel bakım paketi de ulaştırıldı." dedi.

Yetişkin Eğitimi Faaliyetleri
Türkiye'nin salgın sürecinde dünyanın her köşesine ulaştırdığı yardımları ve yürüttüğü başarılı çalışmaları ile tüm dünya ülkelerine örnek olduğunu belirten Ziya Selçuk, her bir öğrencinin ihtiyacının değerlendirildiğini ve ülkemizdeki yabancı öğrenciler de dahil tüm öğrencilerin bu süreçten en az etkilenmesi için titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.  

Bakan Ziya Selçuk; "Yabancı ailelerin Türkçe öğrenmesi amacıyla çeşitli projeler altında uzaktan eğitim çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda uzaktan ve yüz yüze eğitim sistemleri bir araya getirilerek oluşturulan 'Harmanlanmış Eğitim' modeli geliştirildi. Bu model çerçevesinde ülkemizde bulunan yabancı yetişkinler Türkçe dil eğitiminde e-öğrenme yoluyla faydalanıyor. Öğretim Yönetim Sistemine kayıtlı yaklaşık 10.000 yabancı yetişkine koronavirüs (Covid-19) salgını ve salgından korunma yolları hakkında sistem üzerinden bilgilendirme yapıldı. Ayrıca salgın sürecinde yabancı velilere farklı iletişim kanallarıyla bilgilendirmeler yapılarak çocukları ile birlikte evde düzenleyebilecekleri eğitim etkinlikleri konusunda destek sağlandı." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.